Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Πλύσιμο υδροδοχείων.

Ένα πρόβλημα που έχουμε όταν χρησιμοποιούμε τα πλαστικά μας παγούρια ή υδροδοχεία, είναι τα βακτηρίδια που μαζεύουν με τη χρήση. Η μόνη λύση είναι να τα πλύνουμε, αλλά δεν πλένονται το ίδιο εύκολα με τα ποτήρια και τα πιάτα. Οι τρόποι πλυσίματος είναι οι ακόλουθοι.

1. Χάπια χαλαζόνης.
Τα γνωστά χάπια καθαρισμού του νερού. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον από στρατούς, αλλά και από ορειβάτες/περιπατητές. Τα ρίχνετε στο γεμάτο υδροδοχείο ή παγούρι, ανακατέυετε και περιμένετε λίγα λεπτά.


2.Κιτ καθαρισμού Camelback.
Η Camelback, γνωστή για τα υδροδοχεία της, προσφέρει κιτ καθαρισμού. Το αγοράζετε -λογικό μέρος το ebay, καθώς είναι αρκετά εξειδικευμένο και δεν γνωρίζω μαγαζιά που μπορεί να το προσφέρουν, κοιτάξτε όμως σε μαγαζιά με ορειβατικά είδη- και ακολουθείτε τις οδηγίες του. Μεγάλο του συν οι ειδικές βούρτες για εσωτερικό καθαρισμό του υδροδοχείου και του στόμιου.


3.Ταμπλέτες Camelback

Ταμπλέτες χλωρίου από την ίδια εταιρία, ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζετε συνέχεια το κιτ καθαρισμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες και η εταιρία προτείνει χρήση μια φορά το μήνα.

4.Μαγειρική σόδα
Βάζετε μια κουταλιά της σούπας εώς μισό καπάκι σόδα και ζεστό προς χλιαρό νερό. Αναμιγνύετε και αφήνετε από 1 ώρα εώς ολό το βράδυ. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το παγούρι την επόμενη μέρα, καλό είναι να υπολογίσετε τις ώρες εγκαίρως. Ξεπλένετε καλά με ζεστο-χλιαρό νερό.

5.Μαγειρική σόδα και λεμόνι.
Ανακατεύετε την ίδια ποσότητα σόδας σε ένα με δυο ποτήρια νερό και χύνετε στο δοχείο. Μετά βάζετε παρόμοιο μίγμα με στιμένο λεμόνι και ρίχνετε στο δοχείο. Περίμένετε λίγο να φουσκώσει το μίγμα και αν θέλετε συμπληρώστε νερό. Αφήνετε μια ώρα εώς όλο το βράδυ και ξεπλένετε καλά με ζεστό-χλιαρό νερό.

6.Ταμπλέτες αρωματισμού και καθαρισμού νερού
Οι συγκεκριμένες είναι πιο εύκολο να βρεθούν από τις αντίστοιχες χαλαζόνης. Ακολουθείτε τις οδηγίες και μετά από 15' ξεπλένετε το δοχείο. Προσοχή στην αγορά, γιατί υπάρχουν γέυσεις, πχ μέντα, που μπορεί να μείνουν στο δοχείο και να μη σας αρέσει η γεύση του νερού μετά.

7.Μαγερική σόδα και ξύδι.
Βάζετε ένα κουτάλι της σούπας ξύδι στο δοχείο και ανακατεύετε καλά. Μετά βάζετε ένα κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα και ανακατεύετε καλά. Τέλος ξεπλένετε καλά με νερό. Ο συγκεκριμένος τρόπος προτείνεται (από άλλα άτομα) για να φύγει η μυρωδιά του χλωρίου από το πλύσιμο.

8.Χλωρίνη.
Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι ο πιο δραστικός και προτείνεται για πλύσιμο όταν το νερό έχει άσχημη γεύση ή μπορούμε να δούμε τους μικροοργανισμούς(!). Βάζουμε 2-3 καπάκια χλωρίνη στο δοχείο, γεμίζουμε με νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε 1 ώρα εώς όλο το βράδυ και ξεπλένουμε πολύ καλά, τουλάχιστον 4 γεμίσματα του δοχείου. Αν μας ενοχλεί η γεύση του χλωρίου ξεπλένουμε στο τέλος με μίγμα νερού-λεμονίου ή με τον τρόπο 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια: