Τρίτη 31 Μαΐου 2011

OAKLEY SI Ballistic M Frames 2.0



Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του εξοπλισμού ενός παίκτη του airsoft είναι τα προστατευτικά γυαλιά. Αρκετός κόσμος (όχι απαραίτητα παίκτες airsoft) δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στα μάτια τους. Προσωπικά με τα δικά μου δεν παίζω και θέλω το καλύτερο, για να μπορώ να τα προστατέψω το καλύτερο δυνατόν. Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στα OAKLEY και συγκεκριμένα στα M FRAME 2.0. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες καλές μάρκες, αλλά προσωπικά μου άρεσαν τα OAKLEY σα σχέδιο, ήταν αρκετά φθηνά (περίπου 65€ από ebay), λειτουργικά και είναι η προτίμηση από αρκετές ομάδες ειδικών δυνάμεων.

Το πακέτο έχει:
1.Σκληρή θήκη
2.Μαλακή θήκη/πανί καθαρισμού
3.Σκελετό SI M Frame 2.0
4.Σετ διαφανών φακών (Clear)
5.Σετ φακών τύπου Black Iridium

Τα γυαλιά έρχονται σε σκληρή προστατευτική θήκη η οποία μπορεί να δεθεί σε ζώνη ή κρίκο με ειδικό κλιπ. Εσωτερικά η θήκη έχει μαλακή επένδυση και μπορεί να χωρέσει τα γυαλιά και 2 σετ φακών ακόμα. Ένα μειονέκτημά της είναι ο όγκος της και συνηθίζω να την έχω σε εξωτερικό σημείο στο σακίδιο. Η OAKLEY δίνει στο πακέτο και μια θήκη τύπου microfleece, η οποία έχει μικρότερο όγκο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πανί καθαρισμού. Μόνο της μειονέκτημα είναι ότι δεν προστατεύει τα γυαλιά από σκληρή χρήση, όμως προστατεύει τους φακούς τους από μικρογρατζουνιές.



Οι φακοί είναι πολυμερή αντιβαλλιστικής αντοχής. Έχουν ή ξεπερνούν τα πιστοποιητικά ANSI Z87.1-2003 και MIL-PRF-31013 Vo Ballistics. Αν και στο airsoft δεν αντιμετωπίζουμε θραύσματα από εκρήξεις, νιώθω αρκετά πιο σίγουρος στο παιχνίδι γνωρίζοντας ότι αντέχουν υπερπολλαπλάσιες δυνάμεις από τις κρούσεις μερικών bbs. Στην πράξη έχω δει και την ποιότητα κατασκευής και αντοχής των φακών. Μερικά παιχνίδια πριν χτύπησα σε ένα κλαδί στο πρόσωπο. Και ενώ η γρατζουνιά ήταν σχετικά βαθιά στο κούτελο και στο μάγουλο, στο μάτι που το προστάτευαν τα γυαλιά δεν έπαθα τίποτα. Ούτε ο φακός γρατζουνίστηκε καθόλου.


Η αλλαγή των φακών γίνεται χωρίς εργαλεία, μόνο με τα χέρια. Ξεκουμπώνεις το κεντρικό βύσμα και μετά το πάνελ του φακού και μετά κουμπώνεις το νέο φακό και ξανά το βύσμα. Υπάρχουν και φακοί σε άλλα χρώματα, για χρήση σε διάφορα εδάφη, καιρικές συνθήκες και ώρες της ημέρας. Τα γυαλιά κολλάνε στο δέρμα και δεν γλυστράνε ακόμα και κάτω από συνθήκες υψηλής υγρασίας (ιδρώτας, βροχή, νερό). Σε αυτό συμβάλλει και το λουράκι που πιάνουν στο κεφάλι.


Δεν θολώνουν εύκολα, έστω και αν κινούμαι με πολύ μικρή ταχύτητα σε ζεστές ημέρες. Θολώνουν όταν κάθομαι τελείως ακίνητος μετά από αρκετό τρέξιμο, όπως κάνουν άλλωστε όλα τα γυαλιά. Στα διαλείμματα τα καθαρίζω με αντιστατικό σπρέι για γυαλιά μυωπίας/ηλίου που μπορεί να βρεθεί εύκολα σε μαγαζιά οπτικών. Τα φοράω αρκετές φορές και με το ProTec κράνος και δεν νιώθω την παραμικρή ενόχληση.

Αρχικά σκεφτόμουν τα γυαλιά αυτού του τύπου, λόγω του "ανοιχτού" σχεδιασμού τους, αλλά η χρήση τους στην πράξη με έκανε και άλλαξα γνώμη. Δεν περνάει bb μέσα από το γυαλί. Πλέον τα χρησιμοποιώ και όταν κάνω ποδήλατο και την έχω γλυτώσει αρκετές φορές από ζουζούνια στα μάτια.

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα καλό σετ γυαλιών γενικής χρήσης και σε καλή τιμή προτείνω τα συγκεκριμένα. Έχω μείνει ευχαριστημένος. Υπάρχουν και άλλες εταιρίες που θα πρότεινα, όπως τα ESS και τα Revision Eyewear. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες εταιρίες που αυτή τη στιγμή ξεχνάω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: