Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Scarpa Kailash GTX.


Εδώ και καιρό ήθελα να πάρω νέες μπότες, αφού οι 5.11 HRT απεβίωσαν ηρωικά και ήθελα ένα μοντέλο καλό για σχεδόν όλες τις συνθήκες. Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στην εταιρία Scarpa και το μοντέλο Kailash GTX. Τα πήρα από το ebay (το μαγαζί είναι το outdoorlife1303 και βρίσκεται στην Αγγλία) στην τιμή των 170€ και σε δυο ημέρες ήταν στην πόρτα μου. Η τιμή τους συγκρίνεται με αυτή των HRT.
Οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ καλές. Η ποιότητα είναι άριστη και το νούμερο είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό που φοράω κανονικά, αλλά δεν είναι κάτι ενοχλητικό ή επικίνδυνο. Το μέγεθος είναι κανονικό για χοντρές χειμερινές κάλτσες. Οι μπότες έρχονται με αναλυτικότατο βιβλίο συντήρησης (το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες για κάθε τύπο μπότας) και οι σόλες είναι τις εταιρίας Vibram, γνωστό όνομα για όσους ασχολούνται με πεζοπορία και αθλητισμό. Δυο πράγματα είναι διαφορετικά από τις HRT. Πρώτον οι Kailash είναι πιο δροσερές και μπορούν να φορεθούν άνετα μια δροσερή ημέρα του καλοκαιριού. Δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα σε πολύ ζεστή ημέρα, αν και όπου έχω κοιτάξει είναι άνετες ακόμα και τότε. Δεύτερον αφήνουν το πόδι να κινείται πιο εύκολα, ενώ οι 5.11 ήταν πιο πολύ σαν επίδεσμος (με την καλή έννοια). Είμαι σίγουρος ότι θα κάνω πολλά και ευχάριστα χιλιόμετρα με αυτές τις μπότες.



Το καλοκαίρι του 2010 η  Scarpa πούλησε περίπου 3000 ζευγάρια του μοντέλου Kailash GTX στο στρατό των ΗΠΑ, κυρίως στις μονάδες των καταδρομών (Rangers) και των ειδικών δυνάμεων. Η ακόλουθη παρουσίαση είναι για την εξάμηνη δοκιμή του μοντέλου από τον συγγραφέα του gearscout.

"Έθεσα τις παραμέτρους αυτής της παρουσίασης για να καλύψω κάποιους τομείς. Έπρεπε να είναι άνετες κατά τη μεταφορά βαριών φορτίων, κατά τη διάσχιση φαραγγιών και κοιτών ποταμών, στο χιόνι, στην άμμο, για μεγάλες διαδρομές και να μπορούν να φορεθούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Σε αντίθεση με τις μπότες που παίρνει ο κόσμος ώστε να φαίνονται ωραίες, εμείς που ζούμε και πολεμάμε με τις μπότες εκτιμούμε άλλους τομείς στα παπούτσια. Ξεκίνησα τη δοκιμή με αυτά στο μυαλό μου. Επίσης φορούσα τις μπότες κατά τη διάρκεια των πεδίων βολής.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι Scarpa Kailash GTX είναι μπότες μέσου βάρους φτιαγμένες για σκληρή μεταχείριση, ενώ προσφέρουν μέγιστη άνεση. Τα υλικά είναι:

*Επάνω μέρος: Suede
*Εσωτερική επένδυση: GoreTex
*Εσωτερική σόλα: PU/EVA
*Σόλα: Vibram Hi-Trail Lite
*Μεγέθη: αντρικά 36-48, γυναικεία 36-43, με ενδιάμεσα νούμερα
*Βάρος (μια): ~630gr
*Σε 4 χρώματα, κάποια είναι διαφορετικά σε αντρικά και γυναικεία.

Με το που τις έβγαλα από το κουτί παρατήρησα ότι δεν υπήρχαν χαλαρές ή λάθος ραφές, επιπλέον προσθετικά ή περιοχές που έδειχναν κάποιο ελλάτωμα. Τις γύρισα και τις τράβηξα σε διάφορες γωνίες για να δω αν θα άκουγα ήχους σκισίματος ή βγαλσίματος ραφών, αλλά οι μπότες δεν έδειξαν να επηρρεάζονται από την προσπάθειά μου. Έβαλα το χέρι μου στο εσωτερικό και έψαξα για ακμές, αλλά βρήκα ότι ήταν καθαρό και λείο. Μετά από 6 μήνες χρήσης, το εσωτερικό είναι ακόμα το ίδιο και δεν έχουν δημιουργηθεί σημεία πίεσης.

Ξεκινώντας από το δάχτυλο του ποδιού, η εξωτερική σόλα καλύπτει το μπροστά σημείο πολύ καλά και έχει την υφή μαύρου υλικού με πολύ καλή τριβή. Παρόλο που οι μπότες δεν είναι σχεδιασμένες για σκαρφάλωμα σε βράχια, έχουν την κληρονομιά της Scarpa και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά καλά για ανάβαση στα βράχια με άγκιστρα (toe hooks). Η σόλα της Vibram καλύπτει όλο το μπροστά σημείο, ώστε να δώσει μεγαλύτερη προστασία όταν κλωτσάτε σε πέτρες, τσιμέντο και άλλα πράγματα που είναι στο μονοπάτι ή στο σκοτάδι. Μετά από 6 μήνες το μπροστά μέρος είναι λίγο γρατζουνισμένο μετά από αναβάσεις κατηγορίας 4, αλλά αν δει κανείς την φθορά θα παρατηρήσει ότι αντέχει πολύ καλά.

Προχωρόντας πιο πάνω βρίσκουμε τις θήκες των κορδονιών να είναι καλά πριτσινωμένες στο σουέντ, με εσωτερική ενίσχυση, ώστε το μέταλλο να μην δημιουργεί σημεία πίεσης ή ψύξη επάνω στην πόδι. Τα κορδόνια είναι στρογγυλά και οι θήκες τους, τους επιτρέπουν να να κρατάνε το πόδι με ασφάλεια στη θέση του, χωρίς τη δημιουργία πίεσης στο πόδι ή τον αστράγαλο. Τα 2 τελευταία πριτσίνια έχουν σχήμα γάντζου και επιτρέπουν γρηγορότερο δέσιμο και λύσιμο, ενώ τα υπόλοιπα είναι κλειστά. Το τρίτο ψηλότερο πριτσίνι είναι νάιλον και τραβάει πιο πίσω, κατά μήκος του αστράγαλου, ώστε να βοηθήσει στην υποστήριξή του. Είχα περιπτώσεις όπου πριστίνια και κορδόνια για γρήγορο δέσιμο μου έσπασαν ή σκίστηκαν από τις μπότες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μάλιστα δείχνουν σαν να βγήκαν μόλις από το κουτί και φαίνονται να είναι ακόμα αξιόπιστα και ανθεκτικά.

Τα πλαϊνά είναι σουέντ και φαίνεται να έχουν κάποιου είδους επεξεργασία που απωθεί το νερό. Αρχικά έδιωχναν το νερό της βροχής ή την υγρασία της βλάστησης γρήγορα, όμως δεν είναι η επένδυση αυτή που κρατάει τα πόδια στεγνά, κάτι καλό αφού τελικά σκουραίνει και αρχίζει να απορροφά νερό. Η εσωτερική επένδυση Gore-Tex, που καλύπτει όλο το παπούτσι εώς και το 2ο πριτσίνι είναι αυτή που κάνει όλη τη δουλειά. Η γλώσσα φτάνει μέχρι το ψηλότερο σημείο, έτσι δεν πρόκειται να βραχούν τα πόδια σε νερό 12-15cm. Έξι μήνες μετά οι μπότες είναι ακόμα αδιάβροχες και αναπνέουν καλά. Η επένδυση Gore-Tex αυξάνει την τιμή, αλλά το αξίζει όταν οι συνθήκες είναι άσχημες ή δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν άλλες μπότες ή κάλτσες για πολύ καιρό. Ένα πράγμα που έχω ακούσει από πεζοπόρους είναι ότι το δέρμα παραμένει υγρό πιο πολύ από τα συνθετικά υλικά. Δεν αμφιβάλλω σε αυτό, αλλά πιστεύω ότι η αυξημένη αντοχή στην τριβή το αξίζει, ειδικά όταν υπάρχει εσωτερική επένδυση Gore-Tex που θα κρατάει τα πόδια στεγνά ούτως ή άλλως.

Το πίσω μέρος της μπότας είναι καλυμμένο με το ίδιο μαύρο πλαστικό που υπάρχει και στα δάχτυλα. Αυτό δουλεύει μια χαρά με άγκιστρα, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον καθένα. Το πίσω μέρος της μπότας είναι εύπλαστο, πράγμα που την κάνει ιδανική για άτομα με προβλήματα στον αχίλλειο τένοντα. Για όλους εμάς που δεν έχουμε τέτοιο θέμα είναι κάτι πολύ καλό, αφού μπότες που έχουν σκληρό πίσω μέρος καταλήγουν να μην χρησιμοποιούνται. Ο έντονος πόνος σε μια μακριά πεζοπορία δεν είναι ευχάριστος και έχω αρκετές μπότες που θα έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί έτσι.

Η σόλα της μπότας είναι της Vibram. Η εσωτερική σόλα είναι “comfort flex” και η μεσαία σόλα είναι “PU/EVA”. PU (PolyUrethane) και EVA (Ethylene Vinyl Acetate) είναι συνθετικά υλικά, είδος αφρού που προσφέρουν απόσβεση όταν το πόδι ακουμπάει το έδαφος. Το PU είναι πιο πυκνό, ενώ το EVA πιο ελαφρύ. Χρησιμοποιόντας και τα δυο υλικά η Scarpa μπόρεσε να φτιάξει το παπούτσι κατάλληλο για ανώμαλα εδάφη. Καθώς το πόδι χτυπάει το έδαφος, το PU/EVA προστατεύει από τους κραδασμούς το πόδι, τα γόνατα, τους γλουτούς και την κάτω μέση. Έξι μήνες χρήσης δεν ήταν αρκετοί ώστε να καταστρέψουν ή να φθείρουν αυτά τα τμήματα. Η σόλα της Vibram απέδωσε καλά σε λάσπη, σκόνη και λεπτή άμμο, χοντρή άμμο και χαλίκια, χώμα, πέτρες, ακόμα και χιόνι. Στη διάσχιση ποταμών, φαραγγιών και βράχων με βρύα δεν ήταν μαγικές, αλλά ήταν αρκετά καλές σαν οποιαδήποτε άλλη σόλα.


Είχα διαβάσει ότι αυτές οι σόλες δεν ήθελαν “στρώσιμο” και πίστεψα ότι θα το έβλεπα στην πράξη όταν θα τις φόραγα στο σπίτι για να ελέγξω την αίσθησή τους και το μέγεθος. Η πρώτη μου διαδρομή με αυτές τις μπότες ήταν στο βουνό της Αγίας Ελένης. Ξεκίνησα στις σπηλιές του πιθήκου, όπου είναι τα τούνελ λάβας. Ξεκίνησα από τον κάτω τομέα, όπου έχει κυρίως πέτρες μέχρι το τέλος του, όπου πρέπει να συρθείς με χέρια και πόδια και συνεχίζει με χαμηλότερο σύρσιμο μέχρι τέλους. Η πορεία κράτησε περίπου 1.2km και με την πορεία του γυρισμού από τους πίσω δρόμους έφτασε τα 2.5km. Η μετακίνηση στην επάνω σπηλιά προσφέρει δραματική αλλαγή στις συνθήκες. Δεν έχει λείο ή επίπεδο έδαφος και πρέπει να σκαρφαλώνεις ή να σέρνεσαι σε ογκόλιθους.

Ξέρω ότι πολλοί που διαβάζουν αυτό το άρθρο έχουν πάει σε σπηλιές. Σπηλιές και τούνελ έχουν πολλά σημεία με χαλαρά συντρίμμια και συνήθως έχουν αρκετό σύρσιμο σε πέτρες, συνθήκες που προκαλούν μεγάλη φθορά στις μπότες. Οι Kailash GTX προστάτεψαν τα πόδια και τους αστραγάλους μου και ήταν άνετες από το κουτί τους. Ακόμα και μετά το περπάτημα σε βράχια τα πόδια μου ένιωθαν μια χαρά. Μετά τις σπηλιές του πιθήκου, προχώρησα σε μονοπάτια με το τυπικό χώμα και βράχια και μετά πιο ψηλά στο βουνό. Ξεκινήσαμε χωρίς χιόνι, αλλά φτάσαμε τη γραμμή του αρκετά γρήγορα. Η γωνία που ανεβαίναμε το βουνό άλλαζε συνέχεια, τυπικό μιας τέτοιας ανάβασης. Ασχέτως με το αν ανέβαινα ή κατέβαινα, τα πόδια μου ήταν κλειδωμένα στη θέση τους και δεν ένιωθα γλίστρημα μέσα στις μπότες. Οι Kailash έχουν πλατύ χώρο για τα δάχτυλα, έτσι όσο και να σφίξω τα κορδόνια τις αισθάνομαι άνετες.

Μετά από αυτό το ταξίδι έκανα και άλλες διαδρομές στα γύρω βουνά, με αρκετές από αυτές να διασχίζουν ρυάκια. Αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να δω και στην πράξη πόσο αδιάβροχες είναι οι μπότες. Η δοκιμή στην βρύση της κουζίνας είναι καλή, αλλά δεν δίνει την εικόνα των επιδόσεων στον έξω κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι οι Kailash GTX κράτησαν τα πόδια μου στεγνά όλες τις φορές. Η κοίτη των χειμμάρων προσφέρει απότομη και γρήγορη εναλλαγή εδάφους. Από ογκόλιθους 6m, που πρέπει να σκαρφαλωθούν για να περαστούν, εώς πέτρες των 5cm, όλα έδωσαν στις μπότες αρκετή εξάσκηση. Ενώ τα ποτάμια προσφέρουν εμπόδια με νερό, σε κάποιες περιοχές υπάρχουν σημεία με χαλίκι και λεπτή, σαν σκόνη, άμμο. Για όσους έχουν πάει στο Κουβέιτ ή στο νότιο Ιράκ μπορούν να καταλάβουν για τι μιλάω. Τόσο λεπτή άμμος, μπαίνει παντού και περπατώντας με αυτή στα παπούτσια είναι επίπονο. Ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες δεν παρατήρησα φουσκάλες ή πρήξιμο. Όλα τα παραπάνω έγιναν ενώ κουβαλούσα το σακίδιο Extended Operator της Tactical Tailor, με φορτία από 10kgr εώς και 25-30kgr.

Περαιτέρω δοκιμή με έφερε στο βουνό Ρενιέρ και στο πυκνό του χιόνι, όπως μπορείτε να δείτε σε κάποιες φωτογραφίες. Ο όρος πυκνό χιόνι μπορεί να είναι υποτιμιτικός, αφού λόγω των συνθηκών στο τμήμα ενός ταξιδιού έφτασα να έχω ορατότητα μόλις 6m. Έκανα λίγη προπόνηση και έσκαψα ένα καταφύγιο μέσα στο χιόνι και γενικά ήταν καλή διαδρομή. Οι Kailash GTX όχι μόνο ήταν στεγνές, αλλά και εκπληκτικά ζεστές για μπότες χωρίς θερμική μόνωση. Φορούσα κάλτσες κρύου καιρού και ήμουν συνέχεια σε κίνηση, πράγματα που έδιναν λίγη ζέστη και μόνωση. Αλλά λόγω της άσκησης, τα πόδια μου ίδρωσαν και τα βρεγμένα πόδια μπορούν να παγώσουν γρήγορα. Το ότι τα πόδια μου έμειναν ζεστά οφείλεται στην επένδυση Gore-Tex. Μετέφερε τον ιδρώτα πολύ γρηγορότερα από ότι χρειαζόταν για να παγώσει τα πόδια μου.


Τα περισσότερα που έκανα με αυτές τις μπότες δεν ήταν σε πολύ χιόνι, αλλά τουλάχιστον σε μια ημέρα το ύψος του χιονιού είχε περάσει τη μέση μου. Μια άλλη διαδρομή με έφτασε σε εγκατελειμμένα ορυχεία, που είχαν 10-12cm νερό, ανάλογα με τη στοά. Δεν υπήρξε ούτε ένα πρόβλημα με τις μπότες και ας ήταν αρκετή ώρα σε νερό. Τα πόδια μου παρέμειναν στεγνά.

Επίσης φόρεσα τις μπότες ενώ είχα το αλεξίσφαιρο γιλέκο μου και έκανα βολές. Ήταν άνετες και παρόλο που έριχνα κυρίως σε βροχή και χιόνι, τα πόδια μου ήταν στεγνά. Το να μην χρειάζεται να ανησυχείς για τα πόδια σου είναι καλό και είναι κάτι που γρήγορα συνήθισα. Εκτός των παραπάνω χρησιμοποίησα τις μπότες και στις λιγότερο ακραίες καθημερινές μου ασχολίες όπως ψώνια, οδήγηση και άλλα. Οι μπότες ήταν άνετες και εδώ.

Οι Scarpa Kailash GTX αγκαλιάζουν τα πόδια μου χωρίς να τις νιώθω πολύ σφιχτές. Κρατάνε τα πόδια μου στεγνά και άνετα, ασχέτως νερού ή χιονιού και είναι άνετες σε όλες τις συνθήκες. Έχουν αντέξει σε εξοντωτικές συνθήκες και έχουν βγει αλώβητες. Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς σε είδη υπόδησης, καθώς ότι είναι καλό για έναν, μπορεί να μην είναι για άλλον. Παρόλα αυτά τολμώ να πω ότι οι Kailash είναι οι καλύτερες μπότες πεζοπορίας που έχω φορέσει. Είναι ένα παπούτσι που πρέπει να το κοιτάξετε, ακόμα και για χρήση εκτός υπηρεσίας."



Η παρουσίαση είναι μετεφρασμένη από το άρθρο του gearscout, Scarpa goes to war, όπου έχει και άλλες φωτογραφίες.
Ακόμα ένα άρθρο στα αγγλικά.
Η διεύθυνση του κατασκευαστή Scarpa

Δεν υπάρχουν σχόλια: