Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Προστατευτικό δοντιών ProTech.


Ένας από τους κινδύνους της αεροσφαίρισης είναι το σπάσιμο των δοντιών. Η πιθανότητες για τέτοια ζημιά αυξάνονται όταν παίζουμε σε κλειστά περιβάλλοντα (CQB/CQC), όπου οι αποστάσεις μικραίνουν, ειδικά με αεροβόλα άνω των 350fps. Η λύση, εκτός από το κλειστό στόμα, είναι η χρήση προστατευτικών. Τα πιο κοινά είναι το μαντήλι (πχ shemagh), μάσκα Neoprene και μεταλλική δικτυωτή μάσκα. Κάθε ένα έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

Μια άλλη λύση, προέρχεται από τον κόσμο των πολεμικών τεχνών και είναι η χρήση της μασέλας που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε αυτά τα αθλήματα. Τέτοιες μασέλες είναι 2 ειδών:

1) Βιομηχανικής παραγωγής όπου ο παίκτης βράζει τη μασέλα και την φέρνει στα μέτρα του.

2) Ειδικής κατασκευής, όπου η μασέλα φτιάχνεται από οδοντίατρο/οδοντοτεχνίτη ειδικά για κάθε αθλητή. Είναι πιο ακριβή λύση από την 1η, αλλά πιο καλή ποιοτικά.

Καλό είναι και στις δύο περιπτώσεις η μασέλα να είναι 2 τμημάτων και όχι ενός για να βοηθάει στην αναπνοή. Από προσωπική πείρα (ενασχόληση με πολεμικές τέχνες) η μονή μασέλα δεν βοηθάει καθόλου στην αναπνοή μέσα στην κούραση (λαχάνιασμα), εμποδίζει την ομιλία και πόση υγρών. Γενικά η μονή μασέλα χρησιμεύει μόνο στις πολεμικές τέχνες και όχι στον κόσμο της αεροσφαίρισης.

Η ProTech βγάζει μια έκδοση μασέλας ειδικά για τους παίκτες της αεροσφαίρισης. Το παρακάτω βίντεο έχει μια αναλυτική παρουσίαση και για τα 3 είδη. Μην ξεχνάτε ότι τα καλούπια δοντιών που θα δείτε είναι πιο εύθραυστα από τα κανονικά δόντια.




Δεν υπάρχουν σχόλια: